Tuna Tataki met sesamkorst
Voorbereidingstijd -
15 minuten
Bereidingstijd -
20 minuten
Ingredienten
2 tl
Plantaardige olie + extra voor het bakken
200 gr
Sjalotten (2 middelgrote), dun gesneden in ringen (2/3 kop)
-
Kosher zout en grof gemalen peper
450 gr
Geelvintonijnsteak (ongeveer 2,5 cm dik)
2 el
Sesamzaadjes
2 tl
Sojasaus met minder zout
1 tl
Rijstazijn
2 tl
Fijngehakte verse gember (van een 3-5 cm stuk)
1/3 kop
Dungesneden shiso bladeren/perilla (verkrijgbaar bij Aziatische supermarkt)
-
Bonito vlokken en furikake seasoning (beide optioneel)
Bereidingswijze
Benodigdheden:
- Kleine koekenpan
- Thermometer
- Keukenpapier
- Kleine mengkom
- Klein bakje
- Grote koekenpan (van bijvoorbeeld gietijzer)
- Snijplank
- Scherp mes
- Spatel
- Vork of kleine garde
Stap 1: Sjalotten frituren
Schenk een laag olie van ca. 2-5 centimeter in een kleine koekenpan. Laat de olie heet worden tot zo’n 160°C en controleer dit met een thermostaat. Wanneer de olie de gewenste temperatuur heeft behaald, kunnen de sjalotjes (in etappes) worden toegevoegd. Laat deze goudbruin bakken voor ongeveer 2-3 minuten. Haal de gefrituurde sjalotten er vervolgens uit en laat deze uitlekken op een stuk keukenpapier. Strooi er vervolgens een beetje zout overheen en laat dit staan totdat ze zijn afgekoeld.
Stap 2: De tonijn
Begin met een stuk keukenpapier de tonijn droog te deppen. In een kleine mengkom doe je 1 tl kosher zout, 1/2 tl peper en de sesamzaadjes. Strooi het mengsel vervolgens gelijkmatig over de tonijn en druk het met je handen een beetje aan, zodat het goed blijft plakken. Laat dit 5 minuten staan.
Stap 3: De tonijnsteak bakken
Verhit een grote koekenpan op een medium-hoog vuur, totdat het zo heet is dat er een klein beetje rook vanaf begint te komen (2 á 3 minuten). Leg dan de tonijnsteak in de pan en laat dit ongestoord bakken. Pas als de onderkant goudbruin is en gemakkelijk loslaat én de zijkanten ondoorschijnend zijn, kan je de tonijnsteak omdraaien. Laat de tweede kant nog ongeveer 1 minuut doorbakken. Haal de vis uit de pan en laat rusten op een snijplank.
Stap 4: De vinaigrette
Terwijl de tonijnsteak even ligt te rusten, ga je verder met de vinaigrette. Neem een klein bakje om daar de sojasaus, rijstazijn, olie en gember in te mixen met een vorm of kleine garde. Pak dan de plank met de tonijn en snijd de vis in dunne plakjes van ongeveer ½ centimeter. Leg de tonijn plakjes op een groot bord (of verdeel over meerdere borden). Tot slot besprenkel je de vis met de vinaigrette, de shiso, de gefrituurde sjalotten, de bonito vlokken, de furikake kruiden en wat zout vlokken.
Tip: ook lekker om de Tuna Tataki op een salade te serveren! Heerlijk voor in de zomer bijvoorbeeld
Speciaal witloft
Handgemaakte unisex leren, denim en katoenen schorten waardoor koken leuker wordt
High-end lifestyle product met een Nederlandse oorsprong gemaakt van hoogwaardig leer
De schorten van Witloft zijn multifunctioneel en voor iedereen die professioneel of thuis kookt